woensdag 30 mei 2012

Tweede mediageschiedenis: De Boekdrukkunst

Tweede mediarevolutie: De Boekdrukkunst
Uitvinder Galileo Galilei (1564 – 1642). Eerste goed werkende telescoop.

Maarten Luther (1483 – 1546). Verzet. Slotkapel te Wittenberg. 1517.

De verlichting. Denker realitair denken. Jean-Jacques Rousseau (1712 – 1778). 

Franse revolutie. 1789. Volk kwam in opstand. 

De drukpers was een enorme uitvinding voor de samenleving. Hiermee kon men makkelijker in opstand komen. Meer mensen werden bereikt. Door de boekdrukkunst ontstond er kennisverspreiding onder de bevolking. Johannes Gutenberg vond de eerste drukpers uit. M. Luther maakte gebruik van zijn eigen drukpers om meer mensen te bereiken en in protest te gaan tegen de kerk. Het gewone volk durfde meer en kwamen in opstand. Door de drukpers ontstonden de grondrechten voor de mens. Door al deze ontwikkelingen en het uitvinden van het telescoop en de boekdrukkunst kwam de mens er achter dat de aarde niet plat maar rond was.
Door de pestepidemie, in de late middeleeuwen (1270 – 1450) stierf binnen vier jaar de helft van de Europese bevolking. Hierdoor was er te kort aan arbeiders. Hier moest een oplossing op bedacht worden en zo ontstond onder andere de drukpers en werktuig voor de landbouw. En daarna volgde de renaissance. 

Actie hier, actie daar.
In de politiek komen wij hetzelfde tegen als bij Maarten Luther in 1517. Als de politicus het niet met elkaar eens zijn, gaan zij debatteren. En door middel van verkiezingscampagnes en reclamespotjes proberen de politicus de mensen te overtuigen om op diegene te stemmen. Dit wordt onder andere gedaan door artikelen in kranten te plaatsten, flyers en verkiezingsposters te verspreiden, informatiemarkten te organiseren en te debatteren op televisie. Mensen komen altijd in opstand als diegene niet bevalt wat er speelt bij de overheid. Er wordt gedemonstreerd door een tegenpartij. Dit kan iedereen zijn. Jong, oud, politicus, niet-politicus, zelfs zwervers. Iedereen kan zich aansluiten en op een blad papier informatie verspreidden. Elk huishouden heeft wel een printer thuis. Mensen zijn niet meer afhankelijk van een iemand met een grote drukpers, maar kunnen als individuen ook actie voeren.
In tegenstelling tot vroeger moet hier een vergunning voor zijn. Als je het destijds niet eens was met de overheid werd je opgesloten of verbannen. Tegenwoordig mag je je mening uitten en zijn er geen gevolgen. Tenzij je gaat demonstreren zonder vergunning, dan wordt je opgepakt en een paar uurtjes in de cel gestopt als je gesnapt wordt. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten