woensdag 30 mei 2012

Derde mediarevolutie: Telegraaf & Telefonie

Derde mediarevolutie: Telegraaf & Telefonie


Eerste wereldoorlog. 1914 – 1928. 

Europa. Bevolking ging weg. 20 miljoen mensen naar Amerika. 

De Wall Street Crash. 1929. New York. 

Eerste televisiedebat. 1960. Nixon en Kennedy. 

Telefonie werd uitgevonden in de 19de eeuw. Door de Amerikaanse Alexander Graham Bell. Hij was de uitvinder van de verbeterde versie van de telegraaf en had hier patent op. Later was Thomas Edison degene die de verstaanbaarheid en de reikwijdte van de telefoon verbeterde.
De telefoon had grote invloed op de samenleving. Mensen konden in kortere tijd meer met elkaar communiceren, dan met de telegraaf. Er werd beter gecommuniceerd en mensen werden beter in sociale contacten onderhouden. De telegraaf had hiervoor al gezorgd dat er een wereldwijde instantcommunicatie ontstond. Maar bij de telefoon kon men via een tweerichtingsverkeer met elkaar praten. Onze ogen en oren konden opeens overal ter wereld zijn. De telefonie stuitte wel op een klein verzet. De reden hiervoor was waarschijnlijk dat je via de telefoon direct in het dagelijks leven kon ingrijpen. Zakenmensen dachten dat zij makkelijker dingen aan konden smeren, omdat men toch niet kon zien wat voor gezichtsuitdrukking diegene aan de andere kant van de lijn had. Zo wist men niet precies of diegene de waarheid sprak of niet. Maar over het algemeen werd de telefoon voor het onderhouden van sociale contacten gebruikt. 

Can I see you?
Ja, tegenwoordig kunnen wij niet zonder meer. Het bellen en de televisie. Wat zouden wij zonder deze massamediums doen? En of het niet genoeg is, bedenken wij ook nog eens het internet en combineren deze drie als een geheel. We hoeven niet meer langs te gaan om elkaar te groeten en te spreken. Geef mij maar een headset, een camera en een internetverbinding. Hoe hadden ze dat vroeger gedaan? Een stikker van skype op de telefoon geplakt en de tv aangesloten? Zouden mensen daar wel eens aan gedacht hebben? Of een microfoon aansluiten op de televisie via de telefoonkabel? Tegenwoordig skypen wij met onze liefste en kennissen. Om elkaar toch te zien als je ver weg zit of zelfs in je eigen land een half uur verder vandaan bent. Mensen verdoen veel nutteloze tijd met skype. Het kost niets extra’s, is leuk, maar over het algemeen wordt er na een half uur niet echt meer over boeiende dingen gesproken. In die tijd kun je toch gewoon zelf in de trein stappen en naar diegene toe gaan? Nee de trein kost extra geld en tijd. Skypen niet. Vroeger had de normale burger niet zo veel geld om te reizen, maar vandaag zijn ze te lui en te gierig.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten