woensdag 30 mei 2012

Eerste mediageschiedenis: Het fonetisch schrift

Eerste mediageschiedenis: Het Fonetisch schrift

Eblaïtisch kleitablet. Afgeleid van Sumerisch spijkerschrift. Stad Ebla.

Fenicische alfabet. 3000 jaar oud. Voorganger van Grieks alfabet.

Wegennet.

Specialisatie van beroepen.

Ruilhandel. Ja, ruilhandel bestond al veel eerder dan de ontwikkeling van het fonetisch schrift. Maar door het fonetisch schrift begon de handel. Het fonetisch schrift begon bij het tekenen van bijvoorbeeld handelingen die er gebeurd waren. Daarna werden het tekentjes en later ontstond hierdoor het Griekse alfabet.
Dit was een goed gevolg voor de samenleving van de mens. Zij konden contracten opstellen en afspraken maken en goed afhandelen. Hierdoor konden mensen met elkaar handelen. Het begon allemaal bij het ruilen van vee. Later door de landbouw kon men ook groenten en vruchten ruilen.
De contracten werden gemaakt op kleitabletten en zo kon men precies met elkaar afspreken hoe veel groenten voor fruit geruild moest worden. Door alles op te schrijven wist men precies waar men zich aan moest houden.
Door het kleitablet ging men zich later meer specialiseren. Mensen werden boeren, bakkers en begonnen zich meer en meer te settelen. Hierdoor ontstond de stedenvorming. Waardoor mensen meer op een plek bleven.

 Mag ik een voetbalplaatje? Mag ik een voetbalplaatje? Mag ik een voetbalplaatje?

Wij schrijven het jaar 2012. De 21ste eeuw. Het lijkt alsof alles mogelijk is. Een eeuw vol ontwikkelingen. In de tijden van het fonetisch schrift kende de mensheid het ruilen van etenswaar. Tegenwoordig. Ja tegenwoordig wordt er geruild, ‘just for fun’. Een ontzettend vervelende ontwikkeling. Is de ontwikkeling van de voetbalplaatjes. Die tijdens het europees kampioenschap en wereld kampioenschap van voetbal worden uitgedeeld bij je gekochte boodschappen. Allemaal leuk en aardig dat er iets gratis uitgedeeld wordt. Daar houden wij natuurlijk van. Maar de kinderen staan aan de ingang van de supermarkt en beginnen al te schreeuwen “hebt u voetbalkaartjes”, zodra ik de poging doe om een stap naar buiten te zetten.
De kinderen willen hun plakboek vol hebben met alle voetballers. Maar helaas zitten er veel dubbele plaatjes bij en beginnen de kinderen met ruilen. Dit heeft een positief effect op onze samenleving. De kinderen zijn met iets bezig en zijn met elkaar bezig door middel van ruilen van de plaatjes. Dit veranderd de samenleving onder deze generatie drastisch voor een paar weken van het jaar.









Geen opmerkingen:

Een reactie posten