woensdag 30 mei 2012

Vierde mediarevolutie: Ophef & Social Media

De vierde mediarevolutie: Ophef & Social Media

The Pirate Bay wordt geblokkeerd. 
Film ‘Fitna’. 2008. Geert Wilders.
Tegenfilm ‘Al Mouftinoun’. 2008. 
Facebookaandeel. 2012.
Internet. The world wide web. Ook bekend als het www. Het Internet is onstaan in de 60er jaren, toen het Ministerie van Defensie van de Verenigde Staten er een project van had gemaakt. Het was de bedoeling dat dit systeem nog steeds zou werken, zodra de rest van het netwerksysteem uitgeschakeld zou worden. Zo kon men van andere locaties uit toegang verkrijgen op bepaalde informatie.
1985 werd het internet aangeboden aan overheidsinstellingen. Iedereen wilde dit systeem hebben.
Maar de echte bedenker/uitvinder van het www is Sir Tim Berners-Lee. Geboren in London in 1955. Het www beïnvloed onze samenleving drastisch. Mensen konden nog makkelijker met elkaar communiceren. Er ontstonden sociale media, zoals twitter, facebook en verschillende blogger pagina’s. Mensen kunnen elkaar in eens nog makkelijker bereiken en vinden. Helaas is het nog makkelijker geworden om mensen het leven zuur te maken. Dit wordt internetpesten, cyberpesten of ook digipesten genoemd en duikt vooral op bij de jongere generatie. 




Can I get some privacy?!
Sociale media, ja daar zijn wij in dit tijdsperk heel veel mee bezig. Dik, dun, oud en jong zitten dagelijks achter de computer om hun privéberichten te lezen of op andere statussen te reageren. Ze komen minder buiten en de dunnen worden dikker, de dikken worden nog dikker, de jongen bouwen een sociaal mediawereldje op maar in de echte wereld zijn zij alleen en de ouderen krijgen een klein beetje vermaak en hebben het idee dat zij toch nog met mensen kunnen praten en niet helemaal alleen zijn.
Maar hoe ziet dat met onze privacy? Facebook verzekerd je dat je gegevens niet verder worden gegeven aan derden. Maar in werkelijkheid gaat er het gerucht, dat de FBI alle gegevens van Facebook heeft om zo criminelen makkelijker te pakken en terrorisme tegen te gaan. Laten wij het zo stellen, als wij er zo over nadenken is het helemaal niet zo veilig. Elke goede hacker kan al je gegevens in een klap achterhalen en doen en laten met deze gegevens wat hij/zij wil. Waarom lopen wij niet meteen met onze gegevens te koop?

Derde mediarevolutie: Telegraaf & Telefonie

Derde mediarevolutie: Telegraaf & Telefonie


Eerste wereldoorlog. 1914 – 1928. 

Europa. Bevolking ging weg. 20 miljoen mensen naar Amerika. 

De Wall Street Crash. 1929. New York. 

Eerste televisiedebat. 1960. Nixon en Kennedy. 

Telefonie werd uitgevonden in de 19de eeuw. Door de Amerikaanse Alexander Graham Bell. Hij was de uitvinder van de verbeterde versie van de telegraaf en had hier patent op. Later was Thomas Edison degene die de verstaanbaarheid en de reikwijdte van de telefoon verbeterde.
De telefoon had grote invloed op de samenleving. Mensen konden in kortere tijd meer met elkaar communiceren, dan met de telegraaf. Er werd beter gecommuniceerd en mensen werden beter in sociale contacten onderhouden. De telegraaf had hiervoor al gezorgd dat er een wereldwijde instantcommunicatie ontstond. Maar bij de telefoon kon men via een tweerichtingsverkeer met elkaar praten. Onze ogen en oren konden opeens overal ter wereld zijn. De telefonie stuitte wel op een klein verzet. De reden hiervoor was waarschijnlijk dat je via de telefoon direct in het dagelijks leven kon ingrijpen. Zakenmensen dachten dat zij makkelijker dingen aan konden smeren, omdat men toch niet kon zien wat voor gezichtsuitdrukking diegene aan de andere kant van de lijn had. Zo wist men niet precies of diegene de waarheid sprak of niet. Maar over het algemeen werd de telefoon voor het onderhouden van sociale contacten gebruikt. 

Can I see you?
Ja, tegenwoordig kunnen wij niet zonder meer. Het bellen en de televisie. Wat zouden wij zonder deze massamediums doen? En of het niet genoeg is, bedenken wij ook nog eens het internet en combineren deze drie als een geheel. We hoeven niet meer langs te gaan om elkaar te groeten en te spreken. Geef mij maar een headset, een camera en een internetverbinding. Hoe hadden ze dat vroeger gedaan? Een stikker van skype op de telefoon geplakt en de tv aangesloten? Zouden mensen daar wel eens aan gedacht hebben? Of een microfoon aansluiten op de televisie via de telefoonkabel? Tegenwoordig skypen wij met onze liefste en kennissen. Om elkaar toch te zien als je ver weg zit of zelfs in je eigen land een half uur verder vandaan bent. Mensen verdoen veel nutteloze tijd met skype. Het kost niets extra’s, is leuk, maar over het algemeen wordt er na een half uur niet echt meer over boeiende dingen gesproken. In die tijd kun je toch gewoon zelf in de trein stappen en naar diegene toe gaan? Nee de trein kost extra geld en tijd. Skypen niet. Vroeger had de normale burger niet zo veel geld om te reizen, maar vandaag zijn ze te lui en te gierig.


Tweede mediageschiedenis: De Boekdrukkunst

Tweede mediarevolutie: De Boekdrukkunst
Uitvinder Galileo Galilei (1564 – 1642). Eerste goed werkende telescoop.

Maarten Luther (1483 – 1546). Verzet. Slotkapel te Wittenberg. 1517.

De verlichting. Denker realitair denken. Jean-Jacques Rousseau (1712 – 1778). 

Franse revolutie. 1789. Volk kwam in opstand. 

De drukpers was een enorme uitvinding voor de samenleving. Hiermee kon men makkelijker in opstand komen. Meer mensen werden bereikt. Door de boekdrukkunst ontstond er kennisverspreiding onder de bevolking. Johannes Gutenberg vond de eerste drukpers uit. M. Luther maakte gebruik van zijn eigen drukpers om meer mensen te bereiken en in protest te gaan tegen de kerk. Het gewone volk durfde meer en kwamen in opstand. Door de drukpers ontstonden de grondrechten voor de mens. Door al deze ontwikkelingen en het uitvinden van het telescoop en de boekdrukkunst kwam de mens er achter dat de aarde niet plat maar rond was.
Door de pestepidemie, in de late middeleeuwen (1270 – 1450) stierf binnen vier jaar de helft van de Europese bevolking. Hierdoor was er te kort aan arbeiders. Hier moest een oplossing op bedacht worden en zo ontstond onder andere de drukpers en werktuig voor de landbouw. En daarna volgde de renaissance. 

Actie hier, actie daar.
In de politiek komen wij hetzelfde tegen als bij Maarten Luther in 1517. Als de politicus het niet met elkaar eens zijn, gaan zij debatteren. En door middel van verkiezingscampagnes en reclamespotjes proberen de politicus de mensen te overtuigen om op diegene te stemmen. Dit wordt onder andere gedaan door artikelen in kranten te plaatsten, flyers en verkiezingsposters te verspreiden, informatiemarkten te organiseren en te debatteren op televisie. Mensen komen altijd in opstand als diegene niet bevalt wat er speelt bij de overheid. Er wordt gedemonstreerd door een tegenpartij. Dit kan iedereen zijn. Jong, oud, politicus, niet-politicus, zelfs zwervers. Iedereen kan zich aansluiten en op een blad papier informatie verspreidden. Elk huishouden heeft wel een printer thuis. Mensen zijn niet meer afhankelijk van een iemand met een grote drukpers, maar kunnen als individuen ook actie voeren.
In tegenstelling tot vroeger moet hier een vergunning voor zijn. Als je het destijds niet eens was met de overheid werd je opgesloten of verbannen. Tegenwoordig mag je je mening uitten en zijn er geen gevolgen. Tenzij je gaat demonstreren zonder vergunning, dan wordt je opgepakt en een paar uurtjes in de cel gestopt als je gesnapt wordt. 

Eerste mediageschiedenis: Het fonetisch schrift

Eerste mediageschiedenis: Het Fonetisch schrift

Eblaïtisch kleitablet. Afgeleid van Sumerisch spijkerschrift. Stad Ebla.

Fenicische alfabet. 3000 jaar oud. Voorganger van Grieks alfabet.

Wegennet.

Specialisatie van beroepen.

Ruilhandel. Ja, ruilhandel bestond al veel eerder dan de ontwikkeling van het fonetisch schrift. Maar door het fonetisch schrift begon de handel. Het fonetisch schrift begon bij het tekenen van bijvoorbeeld handelingen die er gebeurd waren. Daarna werden het tekentjes en later ontstond hierdoor het Griekse alfabet.
Dit was een goed gevolg voor de samenleving van de mens. Zij konden contracten opstellen en afspraken maken en goed afhandelen. Hierdoor konden mensen met elkaar handelen. Het begon allemaal bij het ruilen van vee. Later door de landbouw kon men ook groenten en vruchten ruilen.
De contracten werden gemaakt op kleitabletten en zo kon men precies met elkaar afspreken hoe veel groenten voor fruit geruild moest worden. Door alles op te schrijven wist men precies waar men zich aan moest houden.
Door het kleitablet ging men zich later meer specialiseren. Mensen werden boeren, bakkers en begonnen zich meer en meer te settelen. Hierdoor ontstond de stedenvorming. Waardoor mensen meer op een plek bleven.

 Mag ik een voetbalplaatje? Mag ik een voetbalplaatje? Mag ik een voetbalplaatje?

Wij schrijven het jaar 2012. De 21ste eeuw. Het lijkt alsof alles mogelijk is. Een eeuw vol ontwikkelingen. In de tijden van het fonetisch schrift kende de mensheid het ruilen van etenswaar. Tegenwoordig. Ja tegenwoordig wordt er geruild, ‘just for fun’. Een ontzettend vervelende ontwikkeling. Is de ontwikkeling van de voetbalplaatjes. Die tijdens het europees kampioenschap en wereld kampioenschap van voetbal worden uitgedeeld bij je gekochte boodschappen. Allemaal leuk en aardig dat er iets gratis uitgedeeld wordt. Daar houden wij natuurlijk van. Maar de kinderen staan aan de ingang van de supermarkt en beginnen al te schreeuwen “hebt u voetbalkaartjes”, zodra ik de poging doe om een stap naar buiten te zetten.
De kinderen willen hun plakboek vol hebben met alle voetballers. Maar helaas zitten er veel dubbele plaatjes bij en beginnen de kinderen met ruilen. Dit heeft een positief effect op onze samenleving. De kinderen zijn met iets bezig en zijn met elkaar bezig door middel van ruilen van de plaatjes. Dit veranderd de samenleving onder deze generatie drastisch voor een paar weken van het jaar.









Welkom

Museum: Media is what we are!


Voor het vak Mediageschiedenis heb ik onderzoek gedaan naar de verschillende impacts van de vier mediarevoluties. 

Naam: Barbara Versteegh
Klas: Geel
Datum: 15.06.2012